Příprava na novou kuchyňskou linku a určení správné výšky

Nevhodná výška pracovní desky kuchyňské linky může vést k dlouhodobým zdravotním problémům. Nepodceňujte proto přípravu při výběru vaší nové kuchyně.

Kdo ve vaší domácnosti vaří ?

První otázku při pořizování nové kuchyně, kterou bychom si měli položit je: „Kdo bude vařit nejčastěji?“ Jste-li člověk menšího vzrůstu, bude pro vás ideální výška jiná než pro profesionální basketbalisty, kteří měří přes 2 metry.

Jak se správně měří výška pracovní desky kuchyňské linky ?

Základním předpokladem pro pohodlné užívání vaší nové kuchyňské linky je správné určení výšky pracovní plochy.

Pro správné určení výšky se řídíme nejen normami pro výšku odsavače par (digestoře), kdy by spodní líc digestoře měl být 650 mm nad elektrickou/indukční varnou deskou a 680-750 mm nad plynovým sporákem, ale především pravidly ergonomie a zvyklostmi pro běžné užívání kuchyní.

Míry jsou uvedené v mm

Běžně dostupné velikosti kuchyňských linek

Standardní výšky pracovní plochy od podlahy se u sektorových a běžně dostupných kuchyní pohybuje v rozmezí 850–950 mm, výjimečně až 1000 mm. Výška samotného korpusu je většinou velmi podobná (cca 740 mm), rozdíly ve finálních rozměrech dělají především výška soklu kuchyně a použitý materiál pro pracovní desku.

Sokly se dělají nejčastěji v rozměrech (100, 125, 150 a 200 mm). Pracovní desky můžete dnes mít z různých materiálů, které jsou vysoké od 12 mm až do cca 45 mm. Vždy bude záležet na vámi vybraném materiálu pracovní desky. Není tedy vyloučeno, že u designových kousků narazíte i na sokly a desky v jiných rozměrech.

Jednoduchý postup jak si pomoci

Pro jednoduché a nejrychlejší určení vaší ideální výšky pracovní plochy se postavte čelem ke stěně, ohněte ruku v lokti do pravého úhle a metrem změřte výšku od podlahy až po ruku. Od této vzdálenosti odečtěte 150 mm a vyjde vám optimální výška pro vaši kuchyň.